tirsdag 31. mai 2011

Fargerike lommetøfler


Restegarn kan brukes til så mangt. Men likevel er det en utfordring å finne hva akkurat den lille resten kan brukes til; for er det nok garn? Og hva har jeg lyst til å strikke akkuart nå? Og får jeg bruk for det jeg kan og har lyst til å strikke?

Jeg har fått ei veldig nyttig kjøkkenvekt i gave av min kjære. Den er digital og viser hvert minste gram. Han trodde kanskje jeg skulle bruke den til matlaging, han (hehe), men den blir nå helst brukt til  å veie garn og prosjekter...

To små rester av flerfarget et-eller-annet-superwash-garn, var akkurat nok til et par lommetøfler. Strikket på p 4, men siden garnet var tykkere enn det man vanligvis bruker til lommetøfler, økte jeg til litt færre masker (40 m mot normalt 44m). Passer perfekt!



To små rosa-sjatterte rester av Viking raggegarn, skulle også holde til lommetøfler - og det gjorde det! Kan hende disse havner i gave-kassen...



Lyst til å bli med på min give away? Klikk her!

mandag 30. mai 2011

En lue med skjeive striper - oppskrift


Det begynte med at jeg fant en gørrstygg lue på Fretex. Men interessant var den likevel. Den var strikket på skrå. Jeg har sett noen strikke skrå striper på luer, og vært fasinert av det, så derfor kjøpte jeg den stygge lua og spratt opp sømmene for å se hvordan den var strikket. Resultatet av eksperimentet ser du over.


Jeg ville prøve å strikke en lue i samme teknikk, men med et finere garn (veldig viktig!). Det ble eskimo (man tager hva man haver). 38 masker på p7.


Etter sammensying så lua slik ut. Herlig passform, og sikkert god og varm i vintermånedene (jeg kan bekrefte at den er veldig god, men altfor varm i mai måned!).


Har du lyst til å strikke en sånn lue?
Da trenger du: 100 g eskimo, gjerne i forskjellig farge slik at de skrå rillene kommer til sin rett.
Legg opp 38 masker på pinne 7 (jeg brukte en lang rundpinne for enkelthets skyld). Hele lua strikkes i rettstrikk (=riller), siste maske på pinnene strikkes ikke, men hold tråden på baksiden av arbeidet og ta siste masken løst av. Strikk masken på neste omgang ved å stikke pinnen i den som om du skulle strikke vrangt - men strikk den likevel rett.

Strikk en pinne rett etter opplegget. *På neste pinne strikker du de to første maskene sammen, og og i nest siste maske på pinne strikker du i både fremre og bakre ledd (evt øk en maske på din egen måte). Strikk rett tilbake.* Gjenta disse to pinnene til kanten på lua går rundt hodet ditt. Fell så løst av. Sy sammen oppleggskant og fellingskant. Sy deretter sammen i toppen av lua, gjerne i "stjerneform" (fire stjernearmer) som meg (se nederste bilde). Du kan også tre en tråd langs kanten og snurpe lua sammen i toppen - det var gjort på Fretex-lua.

Kjempefint nybegynnerarbeid dette her; Her lærer man å legge opp, strikke rett, felle masker, øke masker, felle av og sy sammen. Vil man lære vrang også, så kan man gjøre som på Fretex-lua: Den var strikket i tre rette omganger og tre vrange omganger hele veien, istedet for bare rettstrikk. Blir sikkert fint det og - med et fint garn! :-)

Jeg tar det som en selvfølge at du linker oppskriften hvis du bruker den.



Lyst til å bli med på min give away? Klikk her!

torsdag 26. mai 2011

Give Away

Da gjøres det klart for give away her på Strikkekurven! Denne gang kan jeg friste med følgende premier:

Strikket og tovet bordskåner og jordbær- handlenett.

Fargerike heklenåler i str 2.0 - 5.0.

"Forundringspakke" med diverse oppskrifter på heklet/strikket. Har prøvd å finne frem litt av hvert, til barn og voksne, kosedyr, smykker, samt litt retro. Alt er nytt og ubrukt, men retro-oppskriftene kan være litt merket av "tidens tann".

Regler:

1. Ett lodd for kommentar her.

2. Ett lodd hvis du er eller blir følger.

3. Ett lodd hvis jeg er eller får komme på blogglista di.

4. Ett lodd hvis du linker til Give Awayen fra bloggen din. Bruk gjerne bildet under. Hvis du ikke har blogg, kan du heller spre linken på facebook, forum eller på annen måte.

Altså kan du gjøre deg fortjent til fire lodd!

Trekning 20. juni!

For at det skal bli raskere for meg å foreta trekningen, så er det fint om dere nummerer loddene deres i kommentarene. Og hvis du har et spesielt premie-ønske, må du gjerne skrive det i kommentaren.


Lykke til!

tirsdag 24. mai 2011

Et par tøfler tar form

Da de kom ut av vaskemaskinen så de sånn ut:


Da jeg hadde kranglet de på foten, så de sånn ut:


Og til slutt ble de slik:


Jeg endte opp med str 35 denne gang.

Disse er strikket i Iglo Soft, restegarn som jeg hadde liggende. De er strikket etter samme oppskrift som jeg pleier å bruke, men det er ikke lett å vite hva som blir resultatet likevel. Disse hadde nok greid seg med 40 grader i stedet for 60 graders vask, hvis jeg skulle fått damestørrelse. De ble mindre enn tenkt, men helt supre i passformen til den rette foten og havner i messekassa eller på Epla.

søndag 22. mai 2011

Papir-seilas


Jentene kom hjem fra skolen med papirbåter her en dag. Og siden vi jo bor ved en elv, så måtte vi sjøsette dem på ekte vis! Vi trodde vel egentlig at de skulle kullseile ganske umiddelbart, men alle båtene hadde overraskende god flyteevne. Er par måtte imidlertid gi tapt for bølgene - en bølgehøyde på 20 cm viste seg å bli i meste laget for papirbåter av A4-størrelse.




"Dette er vel egentlig forsøpling", kom en av jentene til å nevne (de er opplært til å ha omtanke for natur og miljø). Men disse 6 båtene er jo sendt ut i forskningens tjeneste, så vi får se litt raust på det. Likevel; unnskyld, vi skal ikke gjøre det mer.

Vi skal heller sende flaskepost. Når kanalbåtene begynner å frakte turistene opp og ned på elva "vår".

fredag 20. mai 2011

Skjærgårdsgenseren er endelig ferdig!



Skjærgårdsgenseren er strikket etter oppskrift fra Pickles. Enkel og grei med ermer som strikkes som en forlengelse av bolen, rett ut til siden, hvis du skjønner. Jeg fulgte oppskriften og strikkefastheten til str 2 år,  men ermene ble kanskje litt korte. Det gjør imidlertid ikke så mye, for i sommertiden er det greit med litt stutte ermer på genserne, men skulle jeg strikket en ullgenser etter oppskriften, ville jeg forlenga ermene noen cm.

Garnet er italiensk og heter Mondial Cotton Soft, og det er nettopp det det er - soft, mykt og godt. Kan virkelig anbefales! (Linken leder til internettadressen som står på garnlappen.)


Stikk i  strid med hva Pickles anbefalte, så felte jeg av på skuldrene og halsen og sydde.  Jeg prøvde - vel å merke - sammenvevingsmetoden først, siden Pickles skriver så varmt om det:
"...genseren blir veldig mye finere med sammenveving."
"Lær deg sammenvevingsmetoden (...) for sømløs montering og proft resultat"
"...hvis du vil imponere strikkeklubben"....

Med slike ord, følte jeg meg nesten tvunget til å velge sammenveving, kan du skjønne! Og siden jeg ville ha det så "proft" som mulig, så la jeg opp til også å bruke sammenveving på undersida av ermene.
Man har da konkurranseinstinkt! :-)

Det var imidlertid ikke noen lur avgjørelse. Jeg kan forsikre dere om at sammenveving ikke gir det beste resultatet for alle og en hver, i hvert fall ikke for meg! Og det er nok ikke Pickles sin skyld. De har gjort sitt for å hjelpe; blandt annet lagt ut en grundig videosnutt om hvordan det skal gjøres. Jeg nistirret på den i begynnelsen, men kom snart inn i rytmen og kunne frigjøre meg fra skjermen, akkurat som de sa. At det ble noe ujevnt og hullete i begynnelsen, overså jeg og regnet med at det ble finere etterhvert... Men etter å ha vevd sammen begge underermene og begge overermene og skuldrene, måtte jeg motvillig innrømme for meg selv at jeg nok dessverre ikke har talent for sammenveving. (Det gjelder vel forøvrig alt som har med sying å gjøre, men det er en annen sak.)

Så da rakk jeg opp overermene og skuldrene (underermene fikk være som de er, de er ikke så synlige), og så sydde jeg sirlige sting oppover ermene og skuldrene. Jeg skal innrømme at jeg gjorde meg litt ekstra flid, som for å bevise at "jammen kan genseren se proff ut også med sydde skuldersømmer!" Og jeg synes egentlig at den markerte sømmen gjorde seg godt på genseren...

              

Her er et nærbilde av skuldersømmen min. Ble vel ikke så verst det vel? Jeg kan forsikre dere om at sammenvevinga mi ikke tåler et sånt nærbilde!

Ja til sammensying, nei til sammenveving! :-)


Akkurat passe tykk genser å dra over t-skjorta når sola går bak en sky. Akkurat passe tykk genser å pakke ned i tursekken i tilfelle man skulle trenge en ekstra genser på når man kommer opp på toppen. Jeg skulle nesten ønske jeg hadde en slik selv.


 Ei riktig god strikkehelg ønskes til dere alle!


tirsdag 17. mai 2011

Glimt fra en herlig dag!

Nå har vi...

...gått i tog og ropt HURRA til halsen ble sår...

...satt oss rett ned på golvet i en gymsal, stengt resten av verden ute
og kost oss med en deilig is....


...vært på karamellslipp og - sammen med hundrevis av andre festkledde barn og voksne - sprunget som gale etter karameller som dalte ned fra himmelen...At noen fikk en og andre tjue, det er en del av leken. Javisst ville det vært mye lettere å gå på kiosken og kjøpe seg en pose med karameller - men det ville ikke på noen måte være like morsomt!   

Vi har spist middag ute og hurra-kaker hjemme...

... og spist enda flere kaker, gele og fruktsalat...

Ungene sovnet med et lykkelig smil om munnen i kveld.
Snart skal jeg trille i seng, jeg også.

Har du også hatt en fin 17. mai?

mandag 16. mai 2011

Hekla lykter av syltetøyglass

Jeg har hekla trekk til syltetøyglass til den store gullmedalje. Tenkte kanskje jeg kan få solgt noen på vårmarked til helga.


Glassene er stort sett Nora Syltetøyglass, noen små tomatpureglass og et par pizzafyllglass. Det er dem jeg synes har passelig størrelse.


Og til sist en lyslykt i anledning dagen:


Her har jeg forklart hvordan man hekler disse lyslyktene.

Kos deg på nasjonaldagen!

søndag 15. mai 2011

Min bukett med strikkepinner


Her står de - klare til innsats.
Ha en fin ny uke!

lørdag 14. mai 2011

Vinveske i restegarn


Det blir bare bilde av denne enkle vinvesken i dag. Blogger har slettet et innlegg om skjærgårdsgenseren som lå på utkast. Det hadde jeg brukt så lang tid på, og nå må jeg begynne helt på nytt...

Jeg får jobbe med skjærgårdsgenser-innlegget i helga. Litt nå og da så blir det vel tålig bra igjen, tenker jeg. Dere får ha en riktig god helg så lenge!

fredag 13. mai 2011

Lester i regia

Jeg har hatt noen nøster med regia liggende i garnlageret en stund - noen år, faktisk....Da størstejenta etterlyste noen litt tynnere lester, så tenkte jeg med en gang på de nøstene. De nøstene ble så glade da jeg kom og hentet dem frem fra glemselen, så det var en fryd å strikke disse:

Her ligger sokkene og koser seg i vårsola. Jeg gadd ikke bale med å få begge sokkene like - synes det er helt greit at de blir tilfeldige i stripene.


Kjapt, var det også! Mønsteret kommer jo fram helt av seg selv, så her kan man bare strikke i vei!

Jeg har enda ett nøste igjen, og det tenker jeg skal bli sokker til Lillegutt.

onsdag 11. mai 2011

Vårlige vinvesker

21. mai skal jeg på vår-marked i nabobygda. Og siden det jo nettopp er vår, så passer det seg ikke å troppe opp med røde vinvesker fra juletiden. Jeg måtte derfor ha noen i nyutsprungne, gjerne grønne vinvesker. Stupte nedi garnlageret og kom opp igjen med noen grønne og hvite nøster. Etter at disse nøstene har gjennomgått en tre dagers forvandlingsprosess, kan jeg nå vise fram disse to:



Denne vinvesken har fått nålefiltet spiraler på begge sider,
og det er med vilje de to spiralene er ulike; en sirkel- og en trekant-spiral.


Dekor brodert med maskesting før toving: En spiralblomst av fri fantasi.
Kan du se at den smiler til deg?

Vårlige de, vel?

Ha en fin dag! :-)

lørdag 7. mai 2011

To par pulsvanter



Her viser tvillingene fram en av hver av de nye pulsvantene. Pulsvantene til venstre, er litt korte og må forlenges litt. De får antagelig en svart kant nederst lik de til høyre. Det er de til høyre som er etter oppskriften, den finner du her.


Strikket i Balder -kjempeherlig ullgarn som jeg er nylig er blitt fan av, mykt og godt- og Topp t'tå -superwash ullgarn som jeg lenge har vært fan av, men som nå for tiden er vanskelig å få tak i...Tidligere hadde de det på Nille og Spar Kjøp, men nå vet jeg ikke hvor man får tak i det lenger. Jeg kjøpte imidlertid noen nøster på Snelletorget i vinter.



Fortsatt god lørdagskveld!

onsdag 4. mai 2011

Klar til sykkelprøven

Vårens store begivenhet for våre to fjerdeklassinger, er sykkelprøven. De grugleder seg nok litt, men vi forsikrer dem om at det nok skal gå bra.

Syklene de har, er arvet eller kjøpt brukt, og setene begynner å bli slitte og et av dem sågar med hull på. Jeg vet at man kan kjøpe nye seter og sette på... Men med argumenter som økonomi og miljøvennlighet i grunn, så fant jeg heller ut at jeg ville hekle trekk til setene. At det i tillegg boblet over av kreative ideer i mitt hode, det la jeg ikke offentlig til grunn for avgjørelsen, i redsel for at forslaget da ville bli nedstemt...

En pose med glemte bomullsrester, ble funnet fram. Samt en heklekrok som passet - og det ble nr 3.0. Huff og huff - så tynn nål, tenkte jeg og hutret litt da jeg satte igang. Jeg trodde vel egentlig ikke at jeg skulle få til å hekle så tynt med mine ikke-så-lange-slanke-pianofingre.

Men overraskelsen var stor da heklinga gikk som en lek! Og jammen gikk det ikke ganske fort også! Jeg sprang ut og inn hele søndagskveld, for å hekle etter størrelsen på setet - måtte jo måle underveis, vet du.

Og i dag kunne jeg feste trådene og sette strikk i de to sommerlige setetrekkene. Da måtte jeg jammen ut og ta bilder med en gang, så dere skulle få se:


Trekkene er heklet i staver. De har en strikk tredd gjennom stavene nederst, slik at de sitter godt på setet, samt er lette å ta av og på like som man lyster.


Setetrekkene er heklet etter "frihekling-metoden", og ble til underveis. Grovt sett gjorde jeg slik: Jeg begynte først med å hekle et dråpeformet stykke, med størrelse og form som selve setet. Deretter heklet jeg langs kanten av dette stykket et par runder. På tredje runden, felte jeg av noen masker i overgangen til det tynne partiet. Dette for å få trekket mest mulig tilpasset setet. Også på siste runden felte jeg av noen masker, i hjørnene denne gang, for å få "seteform".


Ideen til sykkeltrekk har jeg hatt i hodet ganske lenge. Men det var først nå da behovet meldte seg for fullt, at jeg fikk ånden over meg til å hekle det. For å finne ut hvordan jeg skulle starte, så jeg på denne danske oppskriften. Æres den som æres bør.


Nå har størstejenta vår lagt inn bestilling på et setetrekk i svart, hvitt og lyseblått. Og sannelig burde også min sykkel fornye seg litt! Nok å gjøre fremover med andre ord!

Burde ikke din sykkel også få et lekkert setetrekk? Du har sikkert noen bomullsrester liggende bortgjemt du også? Sett i gang!

tirsdag 3. mai 2011

Pulsvanter på gang


Ja, vi har vært velsignet med en utrolig flott vår her i Telemark. Men nå ser det ut til at det blir kaldere igjen - og ungene må utstyres med nye pulsvanter til hustrige morgener på bussholdeplassen.

Oppskriften finner du her.
Related Posts with Thumbnails