søndag 25. desember 2011

Et innlegg om juleverksted - lyspynting

Vi hadde juleverksted i forrige uke. Vi pynta lys. Men så hadde jeg det så travelt at jeg ikke fikk blogga om det før nå... Men jeg tar innlegget med, for lyspynting kan man jo kose seg med i romjula også. Eller man kan pynte lysene med annen pynt enn julerelatert - hva med vinter, vår eller påske?


Pynting av lys:
Du trenger: 
Lys til å pynte, gjerne hvite for da vises pynten godt
Servietter med egnet motiv
Saks
Skje av stål
Lys til å varme opp skjea med
Fyrstikker til å tenne lyset med
Stearinlysestumper i forskjellige farger for drypping

Fremgangsmåte:
Serviett-pynt:
Klipp ut motivet du vil bruke. Fjern alle papirlag til du sitter igjen med det aller ytterste, tynne papiret. Legg dette på lyset der du vil ha det. Varm skjeen opp i flemmen fra lyset, og legg den over serviette-motivet. Den vil da smelte inn i lyset. Det kan lønne seg å feste kantene først. Gjenta til hele motivet er festet.
Drypping:
Tenn en lysestump, og hold den på skrå over der du vil pynte, og la lysmassen dryppe ned på lyset. Veldig enkelt og dekorativt!




Her er vi i gang med å lage julepynt av lysmasse som drypper ned i en skål med vann. For å få en fin form på figurene, kan man dryppe ned i en pepperkakeform, men de ujevne, helt tilfedige er også veldig fine! Bare husk å dryppe figurene tilstrekkelig tykke til at de tåler å bli hengt opp. Hull til oppheng kan man lage med en oppvarmet strikkepinne når lysmassen har stivnet litt.


Og med det ønsker jeg alle en riktig god jul! :-)

tirsdag 20. desember 2011

Vakker julepynt laget av små barnehender


 Det er ikke lett å finne hobbyting hvor en toåring kan boltre seg uten masse hjelp og samtidig få et nydelig fint produkt til slutt. Men nå tenker jeg å slå et slag for den gode gamle trolldeigen! Den er liksom glemt helt av i virvaret av ferdigproduserte plastelina og halvfabrika. Men trolldeig er helt supert for de minste - ja, for oss litt større også, forresten :-)

Trolldeig er laget av helt naturlige ingredienser, så om toddleren din skulle finne på å putte det i munnen så gjør det ingenting. Det smaker dessuten SALT, så det kommer fort ut igjen også!


Jeg er så heldig å være hjemme med toåringen vår to dager i uka. Disse dagene koser vi oss, vi har god tid og kan finne på ting å gjøre etterhvert som dagen skrider frem. Og når toåringen ser et lite kjevle i skapet, og sier at han vil "rulle", så svinger vi oss rundt og lager trolldeig! Han er med på hele prosessen - henter bakebolle i skapet, mel i et annet skap, heller i bollen og rører rundt. Og så får han bake og "rulle" så mye han vil etterpå!


Oppskrift på en passe stor trolldeig for en toåring: 

2 kopper mel
1 kopp salt
ca 3/4 dl vann
en teskje matolje

Deigen er klar til å brukes med en gang! Hvis den skal lagres, må du legge den i en plastpose i kjøleskapet.
 Pepperkakeformene tas i bruk. Lillegutt kjenner igjen prosessen fra julebakinga.

Lillegutt legger figurene sine på ei plate med bakepapir. Jeg knep av litt metalltråd, som jeg bøyde til en U og stakk inn i figurene til oppheng. Stekes på ca 100 grader i noen timer. Følg med. Figurene er ferdige når de er helt tørre på baksiden.

 Neste dag maler Lillegutt figurene sine.


 Her gjelder det å holde tunga rett i munnen!

Malingsboksene må stables pent oppå hverandre!

 Og når figurene er tørre, så trer mamma en sløyfe i dem og vips! så har vi verdens fineste julepynt - laget av den store, lille toåringen vår. Storesøster har hjulpet til med å lage fjeset på bamsen, men ellers har han malt alt selv!




Og med det ønsker vi alle en riktig god innspurt med juleforberedelsene!

mandag 19. desember 2011

lørdag 17. desember 2011

Fauske-votter


Disse kjærestevottene heter "Fauske" ettter stedet jeg er oppvokst på. Et vakkert sted fortjener vakre votter.

Oppskriften er min egen.


fredag 16. desember 2011

Hjerter og spiraler

 Det går i kjærestevotter nå før jul! :-)

onsdag 14. desember 2011

Kjærestevotter igjen


Her henger det to par kjærestevotter i vinterkulda. Det var nemlig et par dager i forrige uke at vi hadde vintervær her. Det forsvant fort. Men jeg rakk i alle fall å ta dette bildet.

mandag 12. desember 2011

torsdag 8. desember 2011

Marsvinunger!



Marsvinene våre har fått søte små marsvin-barn. Lettstelte, koselige, herlige små krabater med personlighet. Vi kan dessverre ikke beholde alle, så de må selges. Men enn så lenge, koser vi oss med å se dem leke, kose og vokse.


Marsvin.ungene ble født 21. november, og er leveringsklare til jul. Om du tenker på å skaffe deg marsvin, kan det anbefales på det varmeste! De er så trivelige og kosete. Men siden de er så selvskapelige av seg, bør du ha to ellers kan de bli ensomme. Det er helt rørende å se hvor godt de tar vare på hverandre. 

Vi selger dem for 250 kr hver. Hvis du er interessert, kontakt oss på mail! :-)


onsdag 7. desember 2011

Tiddelibom, tiddelibom



Det er endelig kommet snø hos oss i Telemark! Og alle hjerter gleder seg- til og med mamma og pappa fordi det er kommet akkurat passe med snø! Akkurat passe til å legge et hvitt teppe over alt det svarte, triste, og skape julestemning. Akkuart nok til at ungene kan skrape sammen litt snø og lage snøhunder og snøfigurer og snølykter. Og akkurat passe snø fordi det ikke er mer enn at man slipper å måke det bort på gårdsplassen, slipper å sette seg fast i bakken eller andre små irritasjoner som haugevis med snø kan skape i et travelt voksen-liv...

Sånn vil vi ha det fremover mot jul! Det kan gjerne komme litt mer etter jul heller, så vi får akkurat passe snø til å gå på ski. At vi da må frem med spader og skuffer og måke gårdsplassen, det får heler være. For etter jul, da er vi ikke fullt så travle lenger, vi voksne!


mandag 5. desember 2011

Hekla pulsvarmere



 Disse pulsvarmerne er hekla med en luftmaske og en stav i dobbelt Frøya-garn. De ble veldig fine, men selv om de går ut mot hånden, så er de vanskelige å få på seg. De er trange og lite elastiske, dvs de er elastiske på langs, men ikke på tvers. prøver jeg meg på disse flere ganger, så kommer jeg derfor til å hekle dem på tvers! 

De skulle egentlig bli julegave, men siden de er så trange, så tar jeg dem med på julebutikken som husflidsforeninga vår har i hele desember. Den er i Lunde, så er du i nærheten, stikk gjerne innom!

søndag 4. desember 2011

Spåkopp-hunder


 Barna imponerer stadig vekk med sine kreative krumspring! Her er spåkoppene blitt hunder med skarpe tenner! Den ene har til og med fått kropp! Nåde dem som lar seg spå av disse! :-)


Fortsatt god søndagskveld!

lørdag 3. desember 2011

Tåstrikking en lørdagskveld


Kan du fingerstrikking?  Jeg er ikke noen reser i det selv, men det er jentene mine! De lager lange remser av restegarn, som vi nøster opp til store, store nøster (de skal jeg jammen ta bilde av!). Remser blir brukt til leiebånd til kosedyrene, og til leiebånd til ekte dyr, da i tovet versjon. 

Men det nyeste nå, er  altså tåstrikking.


Jeg har ikke prøvd det selv, da man må ha et barns mykhet i  kroppen for å klare å gjennomføre det på en behagelig måte. Men ut fra fnisinga å dømme, så kiler det visst veldig! :-) 



Har du lyst til å prøve deg, så vær så god! -)

Ha ei riktig god håndarbeidshelg!
Related Posts with Thumbnails