onsdag 27. juli 2011

Med kjærlighet skal ondskap fordrives

Fredagens hendelser har preget de siste dagene. På noen timer ble vi kastet hodestups inn i sjokk og fortvilelse, forvirring, angst og usikkerhet..Vi skjønner ikke at noen kan være så ond, vi håper alt bare er et vond drøm og at vi kan våkne neste morgen og riste det av oss. Dessverre var det ikke en vond drøm. Det var vond virkelighet.

Jens Stoltenberg staker tidlig ut retningen videre for oss: "Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk".  Det er rørende og se og oppleve hvordan Norges befolkning nå samles i godhetens tjeneste.Med kjærlighet skal ondskapen fordrives. Jeg tror vi kommer styrket ut av dette. Vi mobiliserer oss, vi står sammen, vi har bestemt oss for å svare på ondskapen med kjærlighet.

Jeg er veldig glad i Til ungdommen av Nordahl Grieg. Jeg lærte den på skolen under den kalde krigen på 80-tallet. Det er en vakker og sterk sang som også jeg har lært videre til mine barn.  Nå er det nettopp denne sangen som er blitt et symbol på den kampen vi i Norge - og i verden - kjemper sammen. Mot terror, mot vold, for demokrati, for samhold, for kjærlighet. Sitatet nedenunder er hentet fra denne sangen.

Kanskje du spør i angst, udekket, åpen;
hva skal jeg kjempe med, hva er mitt våpen?
Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd;
troen på livet vårt, menneskets verd!

Vi har et asylmottak i kommunen. På butikken i sentrum hang det en plakat etter helgas hendelser:

"Gud være med deg!
Vi fordømmer bombingen i Oslo som har drept uskyldige mennesker.
Vi kondolerer til ofrenes familier.
Våre hjerter er med det norske folk.

En venn fra mottaket."

Jeg synes det var så rørende. Våre nye landsmenn sørger også. Og mange av dem har opplevd terror, drap, angst og usikkerhet på kroppen tidligere. De har flyktet fra krig og ufred. De kan forstå den sorgen vi er i, og deler den med oss.

Den skrekkelige hendelsen vi nå har hatt i landet vårt, kan kanskje bringe oss nærmere ikke bare hverandre, men også våre nye landsmenn. Vi har fått en felles forståelse av hva vold bringer med seg av sjokk, sorg og usikkerhet.

Nå står vi sammen mot ondskapen. Uansett hudfarge, tro og kultur. Sammen er vi sterke. Med kjærlighet skal ondskapen fordrives. Det er godt å tenke på midt oppi alt det vonde.

1 kommentar:

  1. Våre nye landsmenn er en av folket de også nå. Alle som bor her er folket. Og folket løfter sine roser og sier
    "Her er mitt vern mot vold, her er mitt sverd;
    troen på livet vårt, menneskets verd!"
    :) Klem

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails