torsdag 23. september 2010

Vi har laget papir!

Hjemmelaget papir får en spennende struktur. Du kan lage mønster i papiret, få ulike farger alt etter hvilket papir du klipper/river opp, og du kan støpe nedi utklipte ord fra aviser. Nå driver ikke jeg med scrapbooking, men jeg kan tenke meg det må være ypperlig med hjemmelaget papir for scrapbooking. Selv har vi planer om å lage enkle julekort med vårt papir.

Har du også lyst til å lage papir? Sånn gjør vi det:

Du trenger:
To like store billedrammer
Metallnetting
Saks
Sterk teip som tåler å bli våt
En balje som er større enn rammene
Papir
Svamp
Kjøkkenkluter (antallet er avhengig om hvor mange papirark du skal lage)
Vann

I tillegg er det veldig fint å ha noen barn som kan hjelpe deg med å klippe opp papiret, for da går alt så meget lettere! :-)

Rammer:
Da vi var på loppemarked i helga, tok jeg med meg noen trerammer i A5-størrelse, med tanke på å lage papir med jentene. Jeg har en papirramme fra før, men den er litt stor (A4) og ikke så lett å håndtere for jentene. Dessuten er det litt stas å få hver sin...

Vel hjemme laget vi papirrammene klare. Vi tok ut glasset og bakplaten slik at vi hadde kun selve rammene igjen. Når du skal velge rammer til papirlaging, bør du ta noen som ikke har utskjæringer, men som er sånn høvelig glatte oppå. Dette for at ikke papirmassen skal feste seg i alle krinkler og kroker. Og så bør du ha to like, den ene skal kles med netting, den andre skal ligge oppå nettingramma når du tar opp papirmassen. Den siste er strengt tatt ikke helt nødvendig, men jeg foretrekker å bruke den slik at papiret får en tilnærmet firkantet form.


Den ene ramma kler du altså med metallnetting (kjøpt hos byggvarehandleren). Jeg fester nettingen med tykk teip (industriteip). Enkelt og greit, og det holder fint! :-)

Papirmasse:
Klipp og riv opp papir i ca 1 cm store biter. Papirstrimler fra makuleringsmaskinen er helt topp, det sparer deg for noe arbeid. Du kan bruke kopipapir, konvolutter og lignende, men ikke glanset papir som magasiner og reklameblader. Avispapir går an å bruke, men du bør begrense mengden siden sverten gir farge på det ferdige papiret.

Papirbitene skal ligge i vann over natta. Når de er helt gjennombløte, mikser du massen godt sammen. Bruk håndmikser.

Papirmassen bør ligge i en kasse som er stor nok til å senke rammene vannrett nedi.

Lage papirarkene:
Legg en kjøkkenklut e.l. på bordet der du skal legge papiret. Tips! Hvis du har kjøkkenkluter med struktur, vil papiret få samme mønster.

Hold de to rammene sammen mot hverandre. Den med netting underst, men med nettingen opp. Senk rammene under papirmassen, og løft de forsiktig opp slik at papirmassen legger seg jevnt over nettingen.Fjern støtterammen forsiktig. Hvelv papiret med nettingrammen over på kjøkkenkluten, og la rammen ligge over papiret.  Klapp med en svamp over nettingen, og prøv på denne måten og fjerne mest mulig av vannet fra papiret. Løft deretter nettingrammen forsiktig av papiret. Legg en ny kjøkkenklut oppå.


Papiret er litt skjørt mens det er vått så vi lar det ligge på bordet og tørke litt, men etter hvert flytter vi det over til badegolvet (varmekabler). Der trenger papiret ei natt eller så, og neste morgen kan ungene spent løfte på den øverste kluten og sjekke ut hvordan papiret ble til slutt! Vårt papir ble litt sjarmerende "bulkete", men hvis du vil unngå det, legger du det bare i press under tørkingen.
Håper det var noen som fikk lyst til å prøve seg på dette nå! Det er enkelt, resultatet blir alltid bra og ungene elsker det! Lykke til!

14 kommentarer:

 1. så moro. hva er panen på disse da??

  SvarSlett
 2. Da jeg gikk på lærerskolen, laga vi også papir - av elgskit :-D Det må være noe av det sakligste jeg noen gang har gjort, men artig å ha vært med på :-)

  Ha det godt og klem fra Siv

  SvarSlett
 3. Guro - jo, vi er tidlig ute og tenkte på årets julekort! Tenker det kan bli fint å klippe ut enkle hjerter av selvlaga papir og lime på rød papp. papiret vårt ble litt rødlig i fargen, så det kan passe fint! Men ungene har planer om hvordan de kan utvikle papiret sitt, så vi må nok lage mer snart! :-)

  Siv - Elgskit?! Da hørtes litt sært ut, ja... Men skulle gjerne visst mer om det! Husker du hvordan dere gjorde det?

  SvarSlett
 4. Hehe, slikt laget vi i formgiving på skolen husker jeg. Så koselig ;)
  Skal si dere er flinke med hobbyting hjemme hos deg.....her ender det altfor ofte opp foran tv......men vi tegner og perler....hehe.

  SvarSlett
 5. Når jeg så papiret tenkte jeg også at disse kunne bli flotte til kort!
  Kanskje en ide for heimen??
  Takk for hyggelig bloggbesøk hos meg!
  Jeg har kost meg hos deg, også, og kommer tilbake :-)

  SvarSlett
 6. Hei Tina!!Takk for godt tips,papirene ble kjempe fine..Kan tenke meg det var midt i blinken for jentene,gøy aktivitet!!Hadde vel blitt mye gris om Lassse hadde vært med he he!!Ha en fin og kreativ dag!!!Klem Linda:)

  SvarSlett
 7. Skal se om jeg finner fremgangsmåten i gamle papirer :-) Husker leksa over påskeferien den gang var å plukke elgskit - ha ha ha komisk i grunnen :-D

  Klem Siv

  SvarSlett
 8. Det er artig å lage papir, gjorde det med en klasse en gang... Det ble mange julekort og julemerkelapper av det...

  SvarSlett
 9. Dette er gøy! Har prøvd med urter og blomster i blandingen:)

  SvarSlett
 10. Dette så kjekt ut og så flott papiret ble.
  Så kjekt at du vil være med på min give away.
  Lykke til!
  Kjekt at du også vil følge bloggen min.
  Ønsker deg en fin torsdagskveld.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 11. Hei.Så koselig.Kjempe fint papiret.Tusen takk for oppskriften.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

  SvarSlett
 12. Så spennende! det skal prøves en dag:)

  SvarSlett
 13. Har også laget papir med jentene mine, nå klarer de største det på egen hånd. Det er sjarmerende med slikt tykt, bulkete papir. Det blir sikkert fine julekort av dette.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails