torsdag 2. september 2010

En hjemmeværende mammas dag

Natt. Lillegutt sover urolig og vekker mamma og pappa klokka to, klokka ti over tre, deretter mange ganger inntil mamma gir seg over og gir han pupp klokka halv seks. Dermed kan hun dorme videre en halv time. Så leker Lillegutt på golvet rundt og under senga, og mamma og pappa kan dorme videre en halv time til...De registrerer med et ene øret og det ene øyet at tvillingene kommer inn og overtar en betydelig del av dobbeltsenga.

Rrrrrring! Halv sju. Opp og hopp i klærne. Pappa drar på jobb. "Hadet, pappa!" Lage frokost og matpakker, gi grøt til Lillegutt, rydde kjøkken og sette på oppvaskmaskin (Søren, tenker mamma, at jeg ikke gjorde det i går kveld!). Sende jentene på skolen, (og springe etter dem med varme jakker fordi hun plutselig kjenner at det er høst i lufta og blir bekymret for at de skal fryse). Så er det opp i badekaret med Lillegutt mens mamma tar en herlig, avslappende dusj. Hun bruker fristunden til å gå gjennom dagens gjøremål.

Tørke og kle på. Ut og leke. Leke-leke-leke, og kanskje får mamma strikke noen masker innimellom. Inn og skifte bæsjebleie, spise formiddagsmat.

Kjører til nabobygda. Lillegutt er trett, og sovner i bilen. Sover videre i vogna - akkurat som bestilt - mens mamma trener yoga. Det beste er avspenningssekvensen på slutten, synes mamma. Den nytes til fulle, i visshet om at det kan bli mange timer til neste gang hun får slappe av, eller i det hele tatt bare sette seg ned litt..

Yogatimen er over og mamma triller til butikken mens Lillegutt sover. Handler mye mer enn planlagt - de hadde jo barnemat på halv pris! - og får bare plass til en brøkdel i den lille kurven under vogna og hun må dermed balansere to tunge poser på styret hele veien tilbake til bilen. Lillegutt våkner selvfølgelig på turen og proklamerer høylydt at han vil ut av vogna og ned og leke...

Vel framme ved bilen tørker mamma svetten i panna og stabler inn fulle handleposer og vogn. Lillegutt får leke i en sandhaug imens og lar seg overraskende overtale til å sitte i bilen etterpå.

Vel hjemme. Spise - sette en brøddeig - leke - fortsette med brøddeigen som ikke ble helt ferdig i stad - støvsuge - rydde - leke - lese billedbøker - støvsuge -leke - rydde. Visste du at man kan rydde samtidig som man leker? Joda. Lillegutt er med og sorterer lekene. Og han studerer de fine fargene og kjenner på de forskjellige stoffene på tøyet som er blitt for smått. Og selv om mamma synes det kan bli ektraarbeid når kassen med klær tømmes utover golvet, og de nyvaskede klærne kastes veggimellom, så er han jo med - og fryder seg!

Tvillingene er plutselig hjemme fra skolen. Lillegutt får leke ute med storesøstrene sine mens mamma svinger seg rundt og begynner på middagen. På menyen står hjemmelaget rotmos og hjemmelagede karbonader (Hvorfor så komplisert akkurat i dag, tenker mamma og angrer på at hun ikke heller har valgt pølser med brød.) Jentene må hjelpe litt med matlaginga mens mamma gir den sultne lille gutten sin pupp. Brøddeigen er avglemt og begynner å krype ut av bollen helt av seg selv. Da oppdager mamma den og former den i all hast til noe som ligner brød.

Spiser middag mens brødene stekes. Pappa er på reise så mamma må mate Lillgutt med den høyre hånda og seg selv med den venstre. Det går på et vis.

Oppvaskmaskinen må tømmes, men heldigvis får mamma hjelp av de store jentene sine. Likevel rekker hun ikke å rydde kjøkkenet ferdig for Lillegutt begynner å bli trett og sutrete, men må holdes våken slik at han kommer i seng til rett tid. Leke på golvet hjelper. Storesøstrene får besøk av en venninne og hiver seg med på leken. Etter hvert sniker mamma seg vekk, og kryper opp i godstolen. Hun ser på ungene som leker og Lillegutt som koser seg midt i blant dem. Han vakler på ustødige bein imellom dem og er stolt og glad. Dette må foreviges, tenker mamma, og henter videokameraet. Opp i godstolen og la kamera gå.

Mamma skvetter til da hun holder på å miste videokameraet i golvet. Hun sovnet visst et bittelite sekund. Må snikspise noen biter kokesjokolade (husmor-dop) for å få kroppen i gang igjen.

Så er det inn i bilen med Lillegutt, tvillingene og venninna. Storesøster skal ligge over hos mormor, og trenger nye klær og tannbørste.

Fem minutters kjøretur med høyt lydnivå. Jentene har nemlig fått beskjed om å holde Lillegutt våken. Hos mormor finner både jentene og Lillegutt noe å leke med, så mamma kan sitte og prate litt med sin egen mamma. Så herlig det er å sitte i en kantete verandastol og kjenne sola varme i nakken, tenker mamma, og spretter opp for å redde unna bøtta med vann som Lillegutt nettopp har oppdaget. Litt etter kommer Lillegutt med en stor hagekanne og vil at mamma skal hjelpe han å ta opp noe han har mistet oppi. Mamma fisker opp en vassen bollebit - og kaster den til fuglene i hagen. Mormor gir Lillegutt en ny, tørr bollebit - og Lillegutt kaster den resolutt til fuglene i hagen og ser stolt på mamma. Var jeg ikke flink, nå, mamma? Mamma og mormor ler, men Lillegutt fikk ingen bolle mer...

Kjøre hjem i ståk og styr. Ungene vil leke i sandkassen. Mamma plasserer stolen sin ute i kveldens siste solstråler. Får lest litt i et blad. Hva bladet heter? "Mamma", så klart!

Sola går ned bak åsen. Lillegutt er full av sand og klærne vrenges av på trappa. Tvillingene følger venninna si hjem. Lillegutt hjelper mamma med å gi hunden mat. En og en legges forkulene i skåla, og etterpå må man selvsagt nøye studere hvordan hunden jafser i seg herligheten. Mamma smører seg med tålmodighet.

Mamma lager kveldsgrøt med en misfornøyd Lillegutt på hofta. Han er så gretten at grøten må gis mens han bader. Lillegutt koser seg veldig i badekaret og tida drøyes enda litt til. Mamma leker borte-titt tei bak badekarveggen og Lillegutt ler sprudlende.

Men så er det ubønnhørlig slutt. Tørke-tørke. Arm, andre arma, tommeltott,  magen, navlen ("BÆRT, BÆRT!"), fot, andre foten, tittil og tottil. Og store Gubben Hesten. Pusse tenner på liten gutt og store søstre. Natta-suss til storesøstrene, litt pupp - og så sover Lillegutt søtt!

Mamma ser på skjønne sove-gutten sin, så lukker hun stille døra og går for å megle mellom tvillingene. Leser rim og regler og øver litt på gangetabell. "God natt, jeg er så glad i deg."

Endelig, tenker mamma, og puster ut. Hun tusler bort til dataen. Får så vidt lest eposten før tvillingene står i døra. Den ene har et sår (som bare hun selv kan se), den andre - ja, hvorfor er hun stått opp? Mamma smører seg med tålmodighet. Aloe vera fikser det usynlige såret. God natt og i seng med dere!

Phu! Mamma puster ut. Hun begynner å blogge. Om dagen sin. Vips, så går det to timer. Mamma er ferdig med å skrive om dagen sin. Nå må hun gå og legge seg. Det er en ny dag i morgen!

......

Jada. Mamma skal gå og legge seg. Mamma må bare lese nyhetene først.

Og kanskje rydde kjøkkenet.

10 kommentarer:

 1. for en dag.. men signere at det er slik her også inni mellom. noe som skjer hele tiden. nå er to kledd på og kanina ordna og misten er neste på tur før kles vask før gå til skolen... men slik er vi mammaer
  håper du får enrolig dag i dag

  SvarSlett
 2. Hei Tina!!!he he ja her hadde du fått med det meste,hektisk å være fire barnsmor:)Thord bæsjer altid i bleien når han er ny stelt og vi skla ut av døren,må bestandig inn igjen å skifte,er det ikke slik hos dere he he!!håper alt står bra til med dere alle?Klem Linda:)

  SvarSlett
 3. Hei.Ja man har håndarbeid når man har fire små.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

  SvarSlett
 4. Godt skrevet! Det er ingen spøk å være hjemmeværende, det er sikkert. Men en er jo priviligert som får følge barnas utvikling på nært hold. Godt det finnes strikketøy til avkobling på slike dager.

  SvarSlett
 5. Kjære nånn....hadde glemt at det var sånn det var :-) Nå er mine jenter 13 og 1 år gamle, så det begynner å bli noen år siden nattevåk.... Nyt de stille øyeblikkene innimellom herliger unger :-D

  God helg og klem fra Siv

  SvarSlett
 6. Høres veldig kjent ut! Men må innrømme at jeg nesten allerede har glemt det etter gutta er kommet i bhg og jeg i full jobb :-)

  SvarSlett
 7. Takk for positive tilbakemeldinger. :-) Jeg har vært uten nett noen dager, men dere hadde i alle fall noe å lese på imellomtiden...

  Noen av dere kjenner seg igjen i travelheten, noen av dere hadde glemt hvordan det var å ha små barn. Sikkert noen av dere som ikke har kommet inn i den fasen også - og til dere vil jeg bare si: Gled dere! For selv om det kan virke kaotisk og slitsomt, så er lykken enormt stor!

  Carpe diem! :-)

  SvarSlett
 8. Hehehe, Fantastisk bra lesing ;)
  Godt mine dager ikke er fullt så travle selv om jeg går hjemme, da hadde jeg vert utslitt for lengs ;) *Imponert*

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails