fredag 20. august 2010

Tid for bokbind

Skolestart. Nye klær og ny sekk, nytt klassetrinn, og nye forventninger - og, ikke minst, nye bøker!  Fargerike, flotte, innbydende bøker full av masse kunnskap. Disse må tas godt vare på slik at de ser like innbydende ut til neste år! Å ta vare på bøkene er også en lærdom - like viktig som noen annen!

Opp gjennom årene har vi brukt både bokbind, hyllepapir og gavepapir, men det var gråpapir vi landa på i år. Billig og bra. Og miljøvennlig.
De moderne bokbinda er så tynne at man gjerne må skifte dem ut før skoleåret er omme. Kjedelig.
Hyllepapir er sterkere og masse fint mønster å velge mellom. Men det er ganske glatt, så det sklir lett unna når man bretter hjørnene. Litt trøblete.
Gavepapir er spennende. Vi bruker gjerne brukt gavepapir som vi samler etter bursdagene. Det er miljøvennlig, og så får man forskjellig papir på alle bøkene. Praktisk!

Men nå ville tilfeldighetene det sånn at vi ikke hadde så mye gavepapir på lager, hverken brukt eller nytt. Så da ble det gråpapir.
Og selv om papiret er sterkt og tåler en støyt, så forsterker vi alle utsatte steder med ekstra teip, som øverst og nederst på permen og i alle hjørnene.
Den ru og grove overflaten gjør det lett å legge på bøkene. Og i motsetning til både bokbind, hyllepapir og gavepapir, så kan dette resirkuleres når det har gjort sin oppgave.

Når alle teiper er satt, så er boken klar til å dekoreres. Her er det bare fantasien som setter grenser! Siden vi er i malemodus for tiden, så ble det stempel med hobbymaling på de fleste bøkene.
Glitterpenn gir flotte bokstaver. Bare husk å la det tørke tilstrekkelig lenge før du stabler bøkene etterpå! Vi lot det tørke over natta for å være på den sikre siden. Det er så kjedelig når alt bare smøres utover fordi det ikke var helt gjennomtørt ennå.
Man blir glad av å se på slike skolebøker! Kanskje går leksa pittelitt lettere nå?

Hvorfor heter det forresten gråpapir når det egentlig er mer brunt enn grått? Brunpapir... Vel. Det klinger ikke helt rett i mine ører, det heller. 

9 kommentarer:

 1. Jeg har også tenkt på navnet på gråpapir.... Bøkene ble skikkelig fine og innbydende :-) Gråpapir gir også rom for drodling, noe jentene mine har likt :-D

  Ha ei flott helg og klem fra Siv

  SvarSlett
 2. Så fine, egenpyntede bokbind! Jeg sydde noen i voksduk, jeg. Det nesten ikke mer tid enn å kave med papir. Og holdbart bør det være!

  SvarSlett
 3. gråpapir er genialt synes vi også. vi gjør også som dere. klister på litt ekstra eller maler litt ekstra her og der...

  SvarSlett
 4. Så gøy! De ble jo veldig fine, og så er det kjekt å pynte litt.

  Har nettopp lagt bind på en haug med bøker her, og bokbindene som selges er absolutt for tynne ja. Tenåringen måtte ha hjelp fordi papiret revnet for henne når hun la det på. Neste år kjøper vi heller gråpapir!

  SvarSlett
 5. Så flott boka ble:) Her i huset brukes også plastikkposer, det gjemmes på de fine og kule.

  SvarSlett
 6. stilig det ble da!! gøyalt med gråpapir:)

  SvarSlett
 7. Her ble det bokbind på en, og gråpapir på nr.2. Limte på stoff med tall til matteboka. Hun synes det ble stilig. "Gråpapir" finnes og i rrosa, lilla og ett par til. :-) Marit

  SvarSlett
 8. Har vært inne og sett på bokbinda av voksduk, lise. De var råkule! Og artig at det går an å bruke plastposer, Anonym! Må sjekke det! Og ja, det har du jo rett i, Marit, jeg har sett gråpapir som er farget. Og det er jo kjempefint i seg selv, trenger jo ikke å pynte det mer. Dessuten kan også det farga gråpapiret resirkuleres - og det er et stort pluss! Takk for alle hyggelige kommentarer! :-)

  SvarSlett
 9. Kjempefine! Artig å kunne pynte litt også. Eldstejenta som går på ungdomsskolen bruker gråpapir i forskjellige farger. Det er lettere å se forskjell på bøkene da.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails