søndag 21. november 2010

Første julemesse overstått - priskrig på håndarbeid!

I helga var jeg på julemesse på Stevneplassen i Skien. Til tross for kun middels salg, har jeg hatt det veldig koselig og veldig moro! Har truffet mange hyggelige folk og fått noen nye bekjentskaper - og er noen erfaringer rikere.


Jeg ble imidlertid litt skuffet over at noen dumpet prisene på julemessa. Pent håndstrikka luer og lester med mønster ble solgt til 50 kroner, vinvesker til 70 kroner og selbuvotter til 90 kroner. Nå er ikke dette direkte konkurrenter til meg, men det var mange som solgte dette som ikke kunne konkurrere med slike priser. Dette skapte en litt sur stemning blandt utstillerne. Selv hadde jeg vinvesker i den kategorien, og selv om mine vinvesker er helt spesielle i utseende og dekor, så valgte selvfølgelig kundene de billige. "Nei, da går jeg til en annen", var det sågar en kunde som sa da jeg sa dagens pris på 150.

Jeg er litt trist for akkurat dette, for jeg hadde forventet at prisene var mer reelle og at håndlaga produkter var lettsolgte i byen. Den gang ei! Håndarbeid er ikke en inntektskilde for meg, det er ikke det - men når folk er villige til å gi meg en viss sum for arbeidet, så er det for meg en bekreftelse på at det jeg har gjort er verdsatt og satt pris på. Hvis ikke arbeidet mitt blir satt pris på (bokstavlig talt, kan man si) blandt "vanlige" folk, så er det mer motiverende å strikke for familie og venner - og bestillinger.

Oppsummering:
Jeg solgte 6 hatter, 7 par votter, ett sett kjærestevotter og litt småtteri.
Artigst er det å se hvor fornøyde hattekjøperne mine er! De ser seg i speilet og er så fornøyde, så! Og pene er de alle sammen! Noen ganger tenker jeg at jeg skal slutte å lage hatter, for de er tidkrevende å lage og plasskrevende og lagre, men når jeg ser hvor glade eiere de får, så ombestemmer jeg meg like fort!

Og nå har jeg jo laget meg hatteholdere også, så jeg kan jo slett ikke slutte å lage hatter! Hatteholderne skal jeg fortelle mer om i morgen!


Til slutt: Det kunne vært interessant å høre hva dere mener om prising av håndarbeid. Burde man prise slik at det blir solgt fort (selv om det knapt dekker garnet), burde man prise slik at man får litt for arbeidet også eller.. ? Ja, hva synes du?

18 kommentarer:

 1. Jeg skal på julemarked i regi husflidslaget neste helg. Noen sier at det var billig, mens andre sier at dt kan mamma eller bestemor lage. Marked på Blå på Grunerløkka er en annen sak. Der skjønner folk at ting tar lang tid og lage. Jeg sluttet og strikke vanlige sokker, da vanlig pris var 100 kr.
  Ha en fin uke, ikke underpris, vi er snart kvitt disse damene:)

  SvarSlett
 2. Helt enig med deg, underpris er ikke bra.
  Jeg syntes det er veldig vanskelig å prise ting, men sånn som de gjorde er jo helt høl i hode.
  Jeg prøver å prise likt andre gjør. Vi skal jo ikke konkurrere hverandre ut !!!
  Ha en god natt.

  SvarSlett
 3. Hei :)
  Så morsomt med julemesse!
  I år har jeg bare strikket til venner og bekjente..men til neste år håper jeg at jeg også kan stille til julemesse. Men om det blir slik som du opplever vet jeg sannelig ikke...

  Jeg kan fortelle deg mine priser, så kan du avgjøre selv hva jeg synes om dumping av priser og nesten gratis strikketøy!!
  For tova votter, tøfler og vinvesker tar jeg 200 kr. Jeg får hele tiden inn bestillinger, så jeg tror IKKE jeg har for høy pris! Og til nå har ingen kommentert prisen jeg har, men bestiller igjen og igjen.
  Kjæresten min som ser hvor mye tid jeg bruker på dette, synes til tider jeg er for "billig"....altså når det gjelder prising av mine strikkerier ;) hehe kunne fort misforståes der!!
  Dette er et håndtverk vi burde være stolte av å kunne, men når noen har så lave priser at forbruk av garn knapt er dekket, virker det nesten som at det vi gjør ikke er verdt så mye. MEN DET ER DET!
  Så jeg kommer til å fortsette med mine priser-og vil være stolt av det også :D
  Om noen velger å ikke kjøpe hos meg fordi noen andre har billigere varer, får di heller kjøpe der da. Slik vil det alltid være.
  Har faktisk overhørt damer på europris klage på priser der, og da er det knapt mulig å få varen billigere uten å gi den bort!
  STÅ PÅ FOR OSS STRIKKERE SOM IKKE SELGER SEG PÅ BILLIGSALG ;)

  SvarSlett
 4. Selv om jeg ikke strikker for å selge (for så flink er jeg ikke), har jeg strikket litt, og vet det tar tid!
  Jeg er helt enig med Hanne-Rita over her. Selv om jeg ikke kan uttale meg direkte om selve prisingen.
  Det er jo tross alt et håndverk og ikke maskinlagd, så ikke selg for billig!

  Lykke til!

  Klem, Janniche
  Duse Pasteller

  SvarSlett
 5. Helt enig tina,må jo sitte igjen med litt selv også.Synd salget ikke ble bedre.Fikk besøk i helgen så jeg kom meg aldri på messen!!jeg selger risposene mine på finn.no,og det er mange som pruter.Helt greit å prute på brukte gjenstander,men syns det er urimlig å prute på hånd arbeid,blir litt skuffet jeg altså:)Så stå på for hånd arbeidet:)Klem Linda:)

  SvarSlett
 6. Det er jo veldig mange som bruker billig garn også og det opplyses ikke om. Har sett det på diverse messer. Selger votter og labber som er strikket i billig garn til en pris som en som bruker kvalitets garn ikke kan konkurere med.

  Så kommer kundene neste år og klager til kvalitets strikkeren om att de er sluttet å kjøpe på messer for kvaliteten er elendig......

  SvarSlett
 7. Enig i at varer ikke bør underprises- Når man er ny i gamet er det lett å være for "billig", fordi man er usikker på varens "verdi", men etter hvert tilpasser man seg jo andres priser, og over tid ønsker man å få betalt for jobben. Jeg har for lav omsetning til at messer lønner seg i lengden, iallefall julemessene som er så dyre å stå på. Lager heller julegaver til mine kjære, jeg har ikke tid til å masseprodusere ting, men lager de tingene jeg har lyst til.

  Var forresten på ei messe i helga, der kosta vinveskene 170 kr, og det syntes jeg var billig, siden jeg vet hvor mye garn som går med til ei slik veske. Folk blunker ikke over å måtte betale 199 for maskinstrikkede syntetiske votter på HM eller Cubus, men synes alt over 200 er dyrt for kvalitets-hjemmestrikk!?

  Et tips til messer og salg: Hvis du har brukt kvalitetsgarn på DINE varer, så fortell kundene det! Folk liker faktsisk å betale litt ekstra for kvalitet! Ta med magebeltet fra garnet, skriv på hvilket garn som er brukt, eller pynt opp boden med noen garnnøster, slik at folk kan kjenne og se på garnet som er brukt!

  SvarSlett
 8. Veldig lurt å merke produkter med hvilket garn som er benyttet, jeg pleier å feste på en liten lapp som ikke bare forteller prisen men også hvilket garn som er benyttet og hvordan produktet kan rengjøres. Jeg har forresten sluttet å selge på messe, da jeg oppdaget at folk oftest ikke kjøper noe som koster mer enn 100.-.

  Man må ikke underprise, det sier jo at vi ikke verdsetter egne produkter!!! Og for dine nydelige og velgjorte produkter hadde jeg gjerne bladd opp.

  SvarSlett
 9. Strikk til messer = strikk med billig garn, så får du solgt. Mange som går på messer er ikke klar over hvilke priser garnet har nå, og vet derfor ikke å sette pris på det. Desverre. Men jeg tror, og håper, at det blir en endring om ikke så mange år.
  Synd du ikke fikk solgt så mye, men de som har kjøpt av deg tipper jeg er meget fornøyde.

  SvarSlett
 10. Så mye fint du lager, likte veldig godt vottene dine. Jeg var innom ei julemesse i helga, her jeg holder til. Og min første tanke var at det var kjedelig ting og akkurat som "gyldenkron" skriver før meg. Så jeg dro hjem og fortsatte på mitt. Kos deg med å lage dine ting videre ,-)

  SvarSlett
 11. Hei!
  Så fine hattene dine er :O)
  Ang prisning så er jeg helt enig med de over som sier at man ikke skal underprise seg.
  Det er faktisk håndlagede produkter, og ikke noe som er masseprodusert i en fabrikk et annet sted i verden.
  Og det å fortelle at man bruker kvalitetsgarn til kundene var lurt!

  Jeg har stått på flere messer og sett folk selge selbuvotter til under 100kr. Det er for billig etter min mening. Jeg syns det er rett og rimelig at man får litt betalt for jobben man gjør!

  Ha en fin dag
  hilsen Fredrikke :O)

  SvarSlett
 12. Godt å høre at dere er enige med meg! :-) Jeg synes det er litt respektløst egentlig å kuppe markedet totalt ved å selge varene til garnpris. Det blir ikke reell konkurranse av slikt. Jeg kommer nok ikke tilbake til denne messa flere ganger, selv om det var koselig og et godt arrangement - det har jeg faktisk hørt en annen utstiller som har sagt også.

  Det var et veldig lurt tips å understreke at man bruker kvalitetsgarn i varene sine! Det skal jeg ta med meg videre! Å pynte opp med garnnøster er jo også lurt!

  Når man er på messe vil man jo gjerne selge noe av det man har, ellers blir man litt "deppa". Derfor satte jeg ned prisene på varer jeg kunne selge billigere, f.eks. et par hatter uten pynt. Men da lurte enkelte kunder på hvorfor den hatten var billigere enn den, for den billige hadde jo en mye finere farge... Da måtte jeg forklare at jeg hadde brukt alpakkagarn i den dyre, uten at jeg tror hun synes det burde være avgjørende.

  SvarSlett
 13. Takk for interessant innlegg, og interessante kommentarer!

  Først; jeg synes boden din ser veldig fint ut, men masse flotte varer - synd du ikke fikk solgt med. Tydelig at ikke alle skjønne at det er stor forskjell på kvaliteten.

  Jeg synes at man skal prise det, så man får noe igjen for arbeidet. Vil ingen kjøpe da, så er det mye hyggeligere å gi bort i presang til venner og familie.

  SvarSlett
 14. Synes det er litt trist å lese at noen velger å ikke komme tilbake til messen pga. at noen utstillere kjører for lave priser. Det er synd for arrangørene som har lagt ned et godt arbeid, og ikke kan lastes for dette. Sannsynligvis har de ikke så god peiling på priser innen håndarbeid i ulike kategorier til å kunne gjøre noe med det. Men si det gjerne til dem, eller fortsett å møt opp og få med enda flere der dere blir noenlunde enige om prisnivå.
  Men konkurranse har man jo alltid, uansett hva man driver med. Her tror jeg jeg ville prøvd å spille litt på kvalitet, som andre også nevner. Når det gjelder vinvesker o.l. vet jeg ikke om jeg hadde brydd meg så mye med hvilket garn som er brukt, kanskje ikke på småplagg og sånt heller, men større arbeid og klesplagg så er det jo kanskje greit å vite at garnet er av kvalitet.
  Derimot er det viktig for meg at ting ser bra ut og ikke er preget av hastverk, slik jeg har sett hos noen utstillere. Sydde ting må være fint og beint, jeg kunne aldri kjøpt f.eks. et lappeteppe, pute e.l. som er skeivt!
  Når det gjelder prisingen så går det en grense for hva jeg også vil betale, selvsagt. Dette kommer litt av at jeg kan både strikke og sy det meste selv hvis jeg ønsker det, men det kommer også litt an på bruksområdet til det jeg skal kjøpe. "Nyttige" ting og plagg kan man gjerne betale litt for, det samme med store arbeider som man vet/ser at det er lagt ned mye arbeid i. Derimot ville jeg ikke betalt så mye for f.eks. en vinflaskeveske (som etter mitt syn er ment som en litt finere "innpakking" på en flaske man skal gi bort). Små sydde hjerter fyllt med vatt, julestrømper, enkle putetrekk, lommetøfler, strikket oppvaskkluter o.l. er også ting jeg ikke ville betalt for mye for.

  Jeg tenker at de som priser for lavt, kanskje er usikker på hvor mye som er vanlig. Man har ofte lett for å undervurdere sitt eget arbeid. Men de kan også være litt overivrige "nykomlinger" som har produsert på løpende bånd i ukene før. Da tenker jeg at det blir med denne ene gangen, neste gang er de gått lei, eller har satt opp prisene. Eller man kan se at det er hastverksarbeid. Og da har de ikke brukt mye tid på det heller.
  Selv ville jeg ikke laget ting for å selge til underpris. Men jeg ser hvilke produkter jeg selv er villig til å betale for, og kanskje holdt meg til de, og ungått det som mange andre laget billigere. Eller kjørt litt lavere priser på akkurat dette.

  SvarSlett
 15. Jeg synes det er trist at noen velger å "gi" bort tingene de lager. Da kunne man latt være å selge på slike messer synes jeg. Håndarbeid må verdsettes mer enn som så!

  SvarSlett
 16. Så kjedelig at du ikke fikk det salget du ønsket deg på messa.

  Jeg har ikke sansen for folk som underpriser håndarbeidene sine. Å dumpe prisene ødelegger for hele markedet. Selv er ikke jeg interessert i å drive veldedighet ved å selge produktene mine til gi-bort-priser.

  Jeg selger bl.a mine tovede votter og tøfler selger jeg fra 200 kr til 260-300 kr. Når man har kjøpt inn kvalitetsgarn, brukt strøm i vaskemaskina til toving og festet på en merkelapp sitter man ikke igjen med mye penger til overs. Derfor er jeg ikke villig til å dumpe prisene og bare få igjen for utgiftene om noen bestiller hos meg.

  For noen uker siden sendte jeg avgårde tre par tøfler som var bestilt. En ukes tid senere kommenterte en venninne av vedkommende at tøflene var altfor dyre (da hadde hun attpåtil fått 10% rabatt fordi hun bestilte 3 par) og slike tøfler kunne hun strikke mye billigere. Javel, om noen synes jeg er for dyr så dem om det. Da kan de gå på H&M istedet og kjøpe noe som de fleste i gata har. Da verdsetter de ikke kvaliteten og tiden det tar å lage et godt håndarbeid.

  Min mor og tre venninner har gått sammen for å lede en julemesse de neste tre helgene. Og de er enige om å prise feks tovede votter og tovede tøfler likt, så da blir det kun utseende på vottene kundene velger fremfor pris. Min mor har laget noen herlige tovede babytøfler med pynt som hun tar 180 kr for. Dette mente en av de andre pådriverne at var for dyrt, hun solgte tross alt sine voksentøfler for 200 kr. Hun fikk pent beskjed om å øke prisen på sine tøfler, for hun aktet ikke å dumpe prisene på sine tøfler. Og slik synes jeg det skal være.

  SvarSlett
 17. Tusen takk for nydelige kommentarer i bloggen min! Sånt blir man lett litt rørt av!
  Jeg ser og jeg liker det jeg ser i bloggen din! Og jeg ergrer meg med deg over folk som ikke vet å verdsette et skikkelig håndverk!

  SvarSlett
 18. Å sette "riktig" pris på strikkinga er vanskelig.
  Jeg ligger nok prismessig et sted sånn midt mellom og får også klager på at det er for dyrt.
  Jeg bruker mye gjestal og viking garn og det er naturlig å prise meg litt lavere enn dem som bruker dyrt garn.
  Ikke for at kvaliteten er dårligere men det ferdige produktet er billigere, når jeg bruker dyrere garn blir også prisen noe høyere
  Jeg lar det ofte ligge ved en opplysning om hvilket garn som er brukt.
  Kvalitet er så mye mer enn prisen på garnet man bruker, arbeidet skal være pent gjort!!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails